2011年3月18日 星期五

精明還是奸詐?

上個月朋友送了箱(24盒/400g)日本烏冬給我,這種高級日式食店用的烏冬批發價都很貴,一箱要港幣2200元。昨天吃的時候,想起應該送些給其他朋友,打去店裡問有沒有貨,說是只剩少量了,想買要快,但一箱的價錢是2600!考慮了一晚,今天去店裡買(思想很不正确的我原本想買5箱的),居然已經賣光了!

這烏冬絕對日本制造,海嘯前就經常斷貨的,朋友過農歷年前就預定了,等了一個多月才有貨。

後記:這間手作的麵坊在311地震、海嘯中已經全毁了,從此消失了...22/03/2011

7 則留言:

  1. 送人吖!有啲日本朋友來咗香港暫住...當然自己都想留啲看門口,來緊一段時間應該唔會食日本野了嘛!

    回覆刪除
  2. 大姐須知好多"日本野"唔係日本造的! XD

    回覆刪除
  3. 3蚊出前一丁都好食(最緊要平)

    回覆刪除
  4. 老人:見係你,配相說明咗。

    hkeric ,3蚊咁平咩?我買最平都16.50/5包喎!我最鐘意豬骨濃湯味同麻油味。

    回覆刪除
  5. 其實係3蚊或以下我先至會買.我鐘意辣味

    回覆刪除
  6. 大姐:難說難說,你唔知好多野例如日本海鮮其實係在泡菜甚至強國度捉、只係經日本集中? =P

    (不過農產品應該好一點。)

    回覆刪除

淡极始知花更艷,愁多焉得玉無痕。

Related Posts with Thumbnails